مدیریت امکانات Facility Management
فهرست مطالب
مدیسا
مدیریت امکانات Facility Management
طبق تعریف IFMA(International FM Association ) ، اصلی ترین سازمان تصدی مدیریت امکانات در جهان، مدیریت امکانات یعنی: شغلی که زمینه های مختلفی را در بر می گیرد تا بتواند سطح عملکرد محیط فیزیکی را از طریق ترکیب افراد، مکان ها، فرآیندها و تکنولوژی ها به بالاترین درجه ممکن برساند. به طور خلاصه می توان حوزه وظایف مدیریت امکانات را طبق ترتیب زیر دسته بندی کرد:
- ورودی و دسترسی
- سلامتی و تندرستی
- امنیت
- ایمنی
- انرژی
- آب
- HVAC
- خدمات مالکین
- ساکنین
در تعریفی دیگر مدیریت امکانات بهعنوان یکپارچهسازی رویکردها برای بهرهبرداری و نگهداری، بهبود و بروز رسانی ساختمان و زیرساختهای یک سازمان برای ساخت محیط قدرتمند برای پشتیبانی از اجزاء اصلی سازمان است (Atkin & brooks, 2000). در نگاه کلی میتوان کار مدیریت امکانات را به عنوان بخشی از خدمات یک کار که ممکن است شامل خدمات مخصوص آن صنعت باشد دیده شود. هدف نهایی مدیریت امکانات کاهش هزینههای ساختمان نیست بلکه افزایش بهرهوری با مدیریت فضاها و روابط بین داراییها برای افراد و درخواستهای آنها که برای رسیدن به هدف سازمان باید به آن دسترسی داشته باشند با در نظر گرفتن ترکیب بهرهوری و هزینه است (Amaratunga & baldry,2002).
کمیته استانداردسازی اروپا CEN مدیریت امکانات را به عنوان یکپارچهسازی فرآیندها به همراه سازماندهی برای تعمیر و توسعه خدماتی که بهعنوان پشتیبان و توسعه دهنده فعالیتهای اصلی سازمان است تعریف میکند (BIFM,2010). بهعبارت دیگر، مدیریت امکانات از مرحله برنامهریزی، اجرا و ساختوساز و روند تعمیر و نگهداری ساختمان را پوشش میشود.
مدیریت امکانات فرآیندی است که یک سازمان تحویل و پشتیبانی از خدماتش را در یک محیط باکیفیت برای رسیدن به نیازهای استراتژیک خود طی میکند.این تعریف بر اساس مرکز مدیریت امکانات بریتانیا تعریفشده است(Alexander 2013). .مدیریت غیرمتمرکز خدمات کسبوکار یک سازمان را قادر میسازد تا به عملکردی با بهرهوری و کارایی بیشتر انجام دهد.مفهومی که بیانکننده نقش مدیریت برای رسیدگی به مسائل رضایت مشتری و ارزش پول است.اهمیت مدیریت امکانات در حال حاضر شناخته شه است و صنعت مدیریت امکانات به بلوغ نرسیده و در یک موقعیت برای ارائه و بهبود ارزشافزوده در کسبوکار سازمان است(Pitt & Tucker 2008). (٢)
مدیریت امکانات در مورد ساختمان های بزرگ و برج ها می تواند و بهتر است از طریق سیستم های مدیریت هوشمند ساختمان همچون BMS و BAS صورت گیرد تا علاوه بر کاهش هزینه های نیروی انسانی از ضریب اطمینان خاطر و دقت بیشتری نیز برخوردار باشد.
سه دسته اصلی و مهم در مدیریت امکانات شامل مدیریت انرژی energy management، مدیریت تعمیر و نگهداری maintenance management و مدیریت پذیرایی Hospitality management می شود که بنا به نوع ساختمان و کاربری آن هریک از آنها ممکن است از درجه اهمیت بیشتری برخوردار باشند.
مدیریت انرژی
از جمله مباحث به روز و حساس دنیاست که با کنترل سطح انرژی یک ساختمان علاوه بر همراستا بودن با مباحث توسعه پایدار و برخورداری از وجه مثبت اجتماعی، سبب کاهش هزینه های پرداخت مستأجران شده و همین موضوع رضایت خاطر بالایی را فراهم می کند.
مدیریت تعمیر و نگهداری
در معنای مدرن و امروزی آن دیگر به معنای تعمیر سریع تجهیزاتی که نیازمند تعمیر هستند نمی باشد. مدیریت تعمیر و نگهداری مدرن یعنی حفظ تجهیزات در بالاترین حد تواناییشان و گرفتن خروجی از آنها در بلندترین بازه و با کمترین هزینه ممکن. فعالیت های مربوط به تعمیر و نگهداری را می توان در دو گروه برنامه ریزی شده و برنامه ریزی نشده طبقه بندی کرد که اولی مربوط به نگهداری های مداوم و دائم و دومی مربوط به خرابی ها و اتفاقات پیش بینی نشده است. تعیین و مدیریت بودجه شناور و بودجه نگهداری ساختمان از جمله وظایف مهم مدیر تعمیر و نگهداری می باشد.
مدیریت خدمات پذیرایی
امروزه جزئی از خدمات لوکس در مجموعه ها محسوب می شود.
برخی از موضوعات زیرمجموعه این بخش شامل این موارد است:
– نظافت؛ شامل استقرار خشکشویی در بنا و بخش نظافت روزانه واحدها
– سرو غذا و نوشیدنی در واحدها
– ارائه خدمات حمل و نقل و گردشگری
– مجموعه استخر و سونا
– مجموعه ماساژ و اسپا
– باشگاه های بدنسازی
– سالن همایش
– مدیریت مراسم ها و …